A nézetet, amely az emberi testet gépnek, az elmét pedig ettől külön álló entitásnak tekintette, felváltja egy új nézőpont, amely nemcsak az agyat, hanem az immunrendszert, a test szöveteit és minden egyes sejtet élő, kognitív rendszerként szemlél.

 

A kognitív dimenzióban az elméd sem egy dolog, hanem maga a megismerés folyamata. A tested és elméd nem különülnek el egymástól, hanem az érzékszerveid és az idegrendszered együttműködése révén létrehozza saját világodat. Abban pedig a tested és elméd minőségének megfelelő tapasztalokat érsz el a szociális és az ökológiai környezetben. Az egészségedhez kapcsolódóan a test-elme minőségének tudatosítása a pszichoszomatikus hatásoktól kezdve az öngyógyítás kitrerjesztésééig teljesen új távlatokat nyithat az életedben.

A jelenleg széles körben ismert orvostudomány a testben kialakult elváltozásokat hajlamos szeparáltan, a test egészétől elválasztva kezelni, amely nagyon sokszor nem vezet eredményre, rosszabb esetben pedig a szeparáltság miatt máshol jelentkező elváltozásokhoz vezet.

 

A biológiai dimenzióval a tested nem hasonlítható többé egy gépezethez, melynek bizonyos részeit önmagában lehet vizsgálni vagy gyógyítani, hanem a szervek élő kapcsolati hálózata. A tested egészsége egy harmónia, amelyben a másik három szinttel való kapcsolatának az egyensúlya tükröződik.

 

Az evolúciót már nem úgy tekintjük, mint a létért folytatott küzdelmes versenyt, hanem úgy, mint kölcsönös egymástól való függést, melyben az együttműködés, a kreativitás és az újdonság állandó megjelenése a legfőbb hajtóerő.